Zichtvensters bewerken

Locatie

Bewerk zichtvenster

Bewerk

Contextmenu (Bewerk)

Zichtvensters kan je op verschillende manieren bewerken. Voor presentatiedoeleinden kan je ze sterk laten afwijken van de oorspronkelijk ontwerplagen waarop ze gebaseerd zijn. Voor een gestileerde viewport moet je misschien de stijl bewerken of de viewport wijzigen in niet gestileerd voordat je wijzigingen aanbrengt; zie Zichtvensterstijlen creëren en bewerken.

Doel

Omschrijving

Wijzig de instellingen van het zichtvenster in het Infopalet

Instellingen van zichtvensters

Klik om de zichtvensterstijl te bewerken

Zichtvensterstijlen creëren en bewerken

Pas het zichtvenster aan met behulp van allerlei 2D- en 3D-gereedschappen en commando’s; kopiëer en verplaats zichtvensters

Zichtvensters verplaatsen en bewerken

Voeg aantekeningen en maatlijnen toe aan het zichtvenster

Aantekeningen plaatsen in een zichtvenster

Pas de vorm van het zichtvenster aan door middel van bijsnijden

Bestaande zichtvensters bijsnijden

Bewerk een of meer ontwerplagen in een directe doorsnede of aanzicht

Objecten in een snedevenster of binnenzichtvenster bewerken

Bewerk een ontwerplaag die in het zichtvenster wordt weergegeven

De weergegeven ontwerplaag in een zichtvenster bewerken

Bewerk of verwijder een gekoppelde Renderworkscamera of videocamera

Een gekoppelde Renderworkscamera of videocamera bewerken

Wijzig de zichtbaarheidsinstellingen van de lagen en klassen in het zichtvenster

De zichtbaarheid van lagen in zichtvensters wijzigen

De zichtbaarheid van klassen in zichtvensters wijzigen

Wijzig de kenmerken van de weergegeven objecten op basis van hun gegevens

(Vectorworks uitbreidingsmodule vereist)

Een datavisualisatie op een zichtvenster toepassen

Wijzig de zichtbaarheid en weergave van structurele gridlijnen in zichtvensters

De zichtbaarheid van structurele grids in zichtvensters en De zichtbaarheid van gridlijn-exemplaren in zichtvensters regelen

Om een zichtvenster te bewerken:

Selecteer het zichtvenster en selecteer dan het commando. Het dialoogvenster ‘Zichtvenster’ wordt geopend. De beschikbare opties zijn afhankelijk van of het zichtvenster zich op een presentatielaag of ontwerplaag bevindt (Vectorworks Design Suite product vereist).

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Aantekeningen

(enkel voor presentatielaagzichtvensters)

Selecteer deze optie om de aantekeningen en maatlijnen te bewerken. Zie Aantekeningen plaatsen in een zichtvenster. Labelstijlen kunnen worden ingesteld door de zichtvensterstijl.

Bijsnijden

Selecteer deze optie om de bijsnijding te bewerken. Zie Bestaande zichtvensters bijsnijden.

Toon bijsnijdbegrenzing

Vink deze optie aan om ook de objecten buiten de bijsnijding weer te geven terwijl je de bijsnijding bewerkt. Deze objecten worden in Draadstructuur weergegeven en zijn bruikbaar voor de grijpfunctie.

Objecten buiten de begrenzing grijs weergeven

Vink deze optie aan om de objecten buiten de bijsnijding grijs weer te geven terwijl je de bijsnijding bewerkt.

Objecten in snede

(Vectorworks uitbreidingsmodule vereist)

Objecten in aanzicht

(Vectorworks Architectuur vereist)

Selecteer deze optie om de objecten op de ontwerplaag te bewerken in een aanzicht dat overeenstemt met het snedevenster of binnenzichtvenster. Zie Objecten in een snedevenster of binnenzichtvenster bewerken.

Ontwerplaag

Selecteer deze optie om een ontwerplaag te bewerken. Kies de gewenste ontwerplaag uit de keuzelijst. Zie De weergegeven ontwerplaag in een zichtvenster bewerken.

Met weergave-instellingen zichtvenster

Vink deze optie aan om de ontwerplaag weer te geven met de zichtbaarheid (van klassen én lagen), het aanzicht, de projectie, de rendermethode en de rotatie die voor het zichtvenster zijn opgegeven. Opgelet: als je deze optie samen met de optie Ga terug naar zichtvenster aanvinkt, keer je na de bewerking terug naar de laag waarop het zichtvenster zich bevindt.

Kopieer bijsnijdbegrenzing

(enkel voor presentatielaagzichtvensters)

Vink deze optie aan om de bijsnijdbegrenzing van de ontwerplaag te kopiëren. Er wordt een object geplaatst met een groene rand. Dit object is een losstaande kopie en kan je verplaatsen, aanpassen of wissen zonder dat dit invloed heeft op het zichtvenster op de presentatielaag.

Ga terug naar zichtvenster

Vink deze optie aan om terug te keren naar het zichtvenster en de normale klasse- en laaginstellingen van het bestand toe te passen als je klaar bent met het bewerken.

Toon met modelbegrenzing

Als je een presentatielaagzichtvensters of snedezichtvenster bewerkt en de optie Ga terug naar het zichtvenster is aangevinkt, dan geeft deze optie de ontwerplaag weer met een modelbegrenzing wiens afmetingen overeenkomen met de lengte, diepte en hoogte van het zichtvenster(Vectorworks Design Suite vereist). Pas de modelbegrenzing aan zoals beschreven in Een model bekijken met modelbegrenzing.

Renderworks camera

(enkel voor presentatielaagzichtvensters)

Selecteer deze optie om de Renderworkscamera of videocamera die aan het zichtvenster gekoppeld is, te bewerken. Hierbij kan je het aanzicht wijzigen of de camera verwijderen. Zie Een gekoppelde Renderworkscamera of videocamera bewerken.

Behoud het bewerk-aanzicht

(enkel voor presentatielaagzichtvensters)

Vink deze optie aan om het aanzicht te behouden dat je tijdens het bewerken ziet. Indien uitgevinkt zullen bij je terugkeer de originele weergave-instellingen worden hersteld.

Deze optie is alleen beschikbaar als je kiest om de aantekeningen bij te bewerken of om het zichtvenster bij te snijden.

Dubbelklik =

Selecteer de handeling die Vectorworks moet uitvoeren wanneer je dubbelklikt op een zichtvenser. Afhankelijk van je keuze zal deze dialoog in de toekomst blijven verschijnen of zal je onmiddellijk het opgegeven element kunnen bewerken. Selecteer je bijvoorbeeld de optie ‘Bewerk de ontwerplaag’, dan zal je wanneer je in de toekomst dubbelklikt op een zichtvenster, automatisch naar de ontwerplaag van dat zichtvenster gaan. Als het zichtvenster niet tot een ontwerplaag behoort, zal het dialoogvenster ‘Zichtvenster’ geopend worden. Hierin kan je de ontwerplaag selecteren die je wenst te bewerken.

Als de optie ‘Open deze dialoog’ bij dubbelklikken niet geselecteerd is, kan je het dialoogvenster nog steeds openen op de volgende manier: selecteer in het menu Bewerk > Bewerk zichtvenster. Of: klik met rechts op het zichtvenster en selecteer het commando Bewerk uit het contextmenu.

Snedevensters en snijlijnen bewerken

De weergave van zichtvensters overschrijven

Status van een zichtvenster

Zichtvensters bijwerken

Zichtvensterstijlen